tisdag 26 januari 2010

Missnöje med facket

I dag diskuterade vi facket i personalrummet. Våran arbetsplats, inom bussbranchen, ska i stort sett halveras till sommaren enligt lagen om offentlig upphandling. Detta gäller både medarbetare och arbetsledare. Jobben finns kvar men då i andra företag. Vilka ska gå? Facket hävdar LAS (Lagen om anställningsskydd) vilket ju är enlag och inte ett fackligt avtal. Här finns många orsaker till menings skiljaktigheter. Vad kan räknas som en arbetsplats inom ett större företag. Våran arbetsplats består av många mindre enheter.
Facket står inte högt i kurs i personalrummet. - Här har jag betalat fackföreningsavgift och nu ser dom till att jag får sparken. En äldre förare som jobbat här några och har många år inom yrket, men vid ett annat företag, kan alltså inte tillgodoräkna sig dem här. Flera åsikter- Las är något förlegat- vem vill jobba på ett företag med bara gamlingar- släpp in ungdomarna- de äldre kan erbjudas förtidspension.
För att mildra det stora missnöjet en smula säger jag, som fackombud, att orsaken att vi över huvud taget diskuterar vad som är rättvist har med den långa traditionen av facklig kamp att göra. Arbesgivaren kan inte sparka folk godtyckligt utan måste förhandla.

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.